UNG I TÄLJE fungerar som en samverkansarena mellan myndigheter. Målgruppen är unga i åldern 16-25 samt 18-29 år med aktivitetsersättning, som varken arbetar eller studerar och behöver samordnade resurser och insatser.
FALUNS EN DÖRR IN har ett mottagningsteam som kortar väntetiderna. I samma lokaler, öppet fem dagar i veckan, finns handläggare och personal från de myndigheter som arbetar med stöd och försörjning.
UNG I TÄLJE
Rana Noel arbetar med verksamheten Ung i Tälje, en fypartssamverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landstinget samt kommunens arbetslivs-, utbildnings-, social- samt kultur- och fritidskontor. Arbetsförmedlingen är huvudman.
Under samma tak
En annan framgångsfaktor är de ungdomsambassadörer som hjälper till att fångas upp ungdomar på gränsen till utanförskap.
Ungdomar 16-20 år
Under den inledande projekttiden har Ung i Tälje utvecklat tre spår.
16 ungdomar har deltagit i spåret under vårterminen 2014. Tre ungdomar är kvar till hösten, resten har gått vidare till gymnasiet eller folkhögskola.
- När de kommit till oss har de ”attitydproblem, ”orkar inte” och ”vill inte”. Efter en tid börjar de prata om framtiden, om vilka program de vill gå på gymnasiet sedan. De har aldrig tidigare fått de stöd de behöver.
- En ungdom berättade att han alltid fått höra att han inte kunde och att han var lat. Här hör jag något annat, att det går och att jag klarar av saker. Bara det har varit viktigt för mig, sa han.
Unga vuxna 18-25 år
Spår två riktar sig till dem som är 18-25 år och behöver samordnat stöd. Där kompletterar Ung i Tälje annan befintlig verksamhet, där det behövs.
- Här har vi haft 70 inskrivna. Alla har dessutom varit inskrivna på Arbetsförmedlingen. På så sätt kommer vi år AF:s verktygslåda och resurser. 18 är redan ute i riktiga jobb.
Unga med aktivitetsersättning
Spår tre är för dem som är 18-29 år och som har aktivitetsersättning. Därmed är Försäkringskassan väldigt viktig. Vi arbetar på samma sätt med en rehabiliteringsplan
- Just nu har vi fyra ungdomar inskrivna i detta spår. Det kommer att bli fler.
Utvärdering
LÄS MER HÄR. (länk till Ung i Tälje)
FALUNS EN DÖRR IN
Petra Palmestål arbetar med Faluns En dörr in, som riktar sig till personer (16-65 år) som är i behov av samordnat stöd. Genom ett mottagningsteam samarbetar myndigheter för att korta väntetiderna och ge stöd snabbt.
– Det handlar om att individen ska vara motiverad att göra en förändring i sitt liv. Vi ger hjälp i den snåriga skog som det faktiskt är med de stödåtgärder som erbjuds från landsting, kommun, Arbetsförmedling, Försäkringskassans – och även samordningsförbundet. Det är svårt nog att ha koll på för oss som arbetar med det. Hur ska det då inte kännas för individen, konstaterar Petra Palmestål.
Väntetiderna är borta och kunskapen om utbudet av rehabiliteringsåtgärder har ökat.
- Men vi kan också se vad det är som saknas. Supported Employment har lagts till vår katalog eftersom vi upptäckte att det saknades.
Hemmasittarna
Hemmasittarna är en grupp som fångats upp gneom Mottagningsteamet.
Hemmasittare har inte – och vill inte - kontakt med myndigheter. Ofta är det föräldrar och anhöriga som reagerar. För dem är det neutrala mottagningsteamet en möjlighet att bryta isolering och utanförskap.
Teamet utövar ingen myndighetsutövning. Det enda kravet är att individen själv ska ta sig dit.
Målsättningen är att inom tre till fyra veckor komma i aktivitet, efter det att man tagit kontakt med mottagningsteamet. Teamet ingår i ordinarie verksamhet och ligger under arbetsmarknadsenheten.
LÄS MER HÄR: Länk till Faluns En dörr in