
Våld i nära relationer är en komplex samhällsfråga, där kunskap och bemötande att viktig inom välfärdens inom alla verksamheter. Hur ska man som tjänsteman på en myndighet upptäcka våld i nära relationer? Ett samtal om rutiner som gör skillnad - och att våga fråga!
I Skaraborg har samordningsförbunden utvecklat ett arbetssätt så att tjänstemän/personal börjat våga fråga - och fått vetskap om hur man skall gå vidare vid upptäckten av våld i en nära relation.
Våld i nära relation är ett folkhälsoproblem, med många olika orsaker som grund. Vi vet att hälsan påverkas och konsekvenser av våldsutsatthet kan visa sig i sämre arbetsförmåga och sämre fysiskt och psykiskt mående. Det är en komplex samhällsfråga som är aktuell inom alla verksamheter. Problematiken återfinns inom alla målgrupper.
I samordningsförbundets systematiska arbete medverkar Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skövde kommun och Närhälsan Södra Ryds vårdcentral. Samarbete med Utväg Skaraborg har inneburit att de utbildat samverkande myndigheters personal.
- Nina Lillerskog, personlig handläggare, Försäkringskassan
- Hans Carlsson, socialkonsultent, Arbetsförmedlingen
- Jennie Malm Georgson, samordnare, Utväg Skaraborg
- Helene Lindström, distriktssköterska, Närhälsan Södra Ryd vårdcentral
- Rebecka Wäring, socialsekreterare, Sektor Socialtjänst, Skövde
- Torgny Andersson, ordförande, Samordningsförbundet Östra Skaraborg
- Malin Nymann, förbundschef, Östra Skaraborg
- Annica Bengtzing, förbundschef, Norra Skaraborg
- Christel Martinsson, förbundschef, Västra Skaraborg
- Bengt Sjöberg, förbundschef, Norra Skaraborg